Workshop jakautuu kahteen osioon: teoriaan ja laulutuntiin. Tässä vielä tarkemmin tietoa osioiden sisällöistä: Moodit ja äänensavy
Seuraava workshop pidetään 27.4.2019 klo 12-16. Tervetuloa mukaan!
0 Comments
1. Osaa kappaleesi
Lavalle on paljon helpompi kävellä itsevarmasti, kun tietää mitä on tekemässä. Keikkasetissä olevat kappaleet kannattaa opetella ulkoa, jotta voi keskittyä kappaleen tulkitsemiseen. Yleisön on helpompi uskoa artistia, joka tietää mistä laulaa ja voi olla läsnä tilanteessa ilman, että tarvitsee paniikissa soolon aikana miettiä miten se viimeinen säkeistö alkoikaan. 2. Tunne itsesi Haluatko ennen keikkaa hiljaiseloa vai hikilenkin? Millaiset äänenavaukset toimivat sinulle parhaiten ja miten kauan niitä olisi hyvä tehdä? Vaikuttaako alkoholi tai kahvi ääneesi? Tiedä ainakin näihin kysymyksiin vastaukset, niin osaat valmistautua keikkaan paremmin. 3. Tiedä vahvuutesi Millaisten biisien laulamisesta nautit? Mikä musiikkityyli saa sinut innostumaan? Millaisissa kappaleissa äänesi tulee parhaiten esille? On tärkeää tietää missä on hyvä ja mistä nauttii, jotta voi valita itselleen oikeat kappaleet. Faktahan on, että mitä enemmän laulamisesta syttyy, sitä enemmän myös harjoittelee. Toki mukavuusalueiden rajoja pitää venyttää ja ottaa myös haasteita vastaan, jotta voi kasvaa artistina. Etsi itsellesi sopiva suhde tähän, jotta motivaatio säilyy. 4.Opettele laulutekniikkaa Aika itsestään selvää, eikö? Laulutekniikan ja anatomian tunteminen lisää itsevarmuutta, sillä tiedät mitä pitää tehdä saundin eteen. 5. Ymmärrä mikrofonitekniikan perusteet Sinun on paljon helpompi keskustella ääniteknikon kanssa kun osaat kertoa hänelle mitä haluat. Kun ymmärrät mikserin toiminnan perusperiaatteet hallitset myös tilanteet, jossa ääniteknikkoa ei ole paikalla vaan teette yhtyeesi kanssa saundit itse. Yleisesti ottaen, tieto lisää varmuutta. Itsevarmuus lähtee siitä, että olet kartalla siitä mitä äänesi kanssa tapahtuu ja mitä tekemällä voit varmistaa sen, että saat mitä haluat. Onko sinulla vinkkejä, joita ei ole listalla? Sharing is caring! ;)
Sieltä voi löytää todella hyviä tapoja opiskella itselle mielenkiintoista aihetta. Mukana kannattaa kuitenkin pitää terve lähdekriittisyys ja maalaisjärki, etenkin laulutekniikkaa opetellessa. En missään nimessä sano, ettei Youtubessa voisi tulla aikamoisia helmiä vastaan. Yhtenä esimerkkinä Natalie Weissin tuottaman ”Breaking Down the Riffs” on aivan loistava keino oppia ornamentaatioita ikonisista kappaleista.
Pidä nämä asiat mielessä, kun opettelet tekniikkaa Youtuben opastuksella:
Tule laulutunnille, jos Youtube-video herättää enemmän kysymyksiä laulutekniikan suhteen kun se tarjoaa vastauksia tai jos huomaat äänen käheytyvän tai väsyvän näiden harjoitusten jälkeen. Yksityistunnilla koko tunnin sisältö luodaan sinulle sopivaksi ja saat täsmäavun äänentuoton haasteisiin. Tärkeää on se, että löydät toimintatavat mitkä toimivat juuri sinulle. Kuten sanottu, Youtube-videoistakin löytyy myös helmiä, jotka ovat erittäin informatiivisiä ja auttavia. Usein videoilta saa hyviä vinkkejä, mutta jos tosissasi haluat edistyä laulajana niin kannattaa varata säännöllisesti tunteja laulunopettajalle. Hänen tehtävänsä on varmistaa, että teet harjoitukset oikein, sinulla on työkalut edetä laulajana ja äänentuottosi on terveellä pohjalla.
Mitä yksityistunneilla tapahtuu? Yksityistunnilla keskitymme sinun ääneesi kappaleen kautta ja 50 minuuttia on omistettu vain ja ainoastaan sinulle ja äänellesi. Käymme laulutekniikkaa läpi pala palalta niiltä osin, mitä tarvitsemme tällä hetkellä ja mikä vie sinut lähemmäs tavoitteitasi. Teemme paljon käytännön harjoitteita, harjoittelemme erilaisia saundeja ja tutustumme laulun anatomiaan käytönnön kautta. Miten workshop etenee? Workshopissa taas alussa on laulutekniikkaosuus, jossa käymme perusteet läpi napakasti. Käymme läpi laulun anatomian, kolme perusperiaatetta (tuki, twang, rento leuka/huulet), moodit ja äänensavyn. Tämän jälkeen meillä on lyhyet n. 20min laulutunnit aktiiviosallistujille ja silloin sovellamme tätä tietoa käytännössä. Workshopissa kaikki näkevät toistensa laulutunnit ja voivat siinä lomassa halutessaan esittää kysymyksiä, kunhan se ei häiritse toisen laulutunnin sujuvuutta. Näin kaikki osallistujat voivat saada vinkkejä omaan äänentuotantoon myös muiden laulutunneilta. Itse pidän workshopin ryhmäkoot pienenä, koska minulle on tärkeää voida antaa kaikille laulajille heidän ansaitsema huomio ja aika esittää kysymyksiä.
Tässä sinulle koottuna viisi vinkkiä sanojen opetteluun:
1.Opettele melodia kunnolla Joskus hieman erilaiset melodialinjat tuovat luontaisesti kappaleen oikeat sanat mieleen. 2. Ymmärrä sanat Tiedätkö oikeasti mistä kappale kertoo? Lue kappaleen sanat kuin ne olisivat kirje. Kuka sitä laulaa ja kenelle? Jos kappale on ulkomaankielinen, käännä se omalle kielelle. Näin saat tunteet sekä aistit mukaan ja sanoille rakentuu konteksti. 3. Keskity tarinaan Jokaisella laululla on tarina, joka kertoo miksi kappale lauletaan. Luo itsellesi päähenkilö ja visualisoi kappale antaen tarinan kuljettaa laulua eteenpäin. Tee siitä mahdollisimman konkreettinen itsellesi. 4. Kirjoita sanat käsin kuunnellen kappaletta Kuuntele ja kirjoita käsin sanat paperille, ei poikkeuksia. Ei Googlea ja copy-pastea vaan vanhanaikaisesti kynä ja paperi. 5. Pänttää Kirjoita sanat ylös, lausu ne ääneen ja koeta laulaa niin paljon kuin muistat ulkomuistista. Voit halutessasi nauhoittaa lauluasi ja tarkistaa. Onnea sanojen opiskeluun! |
Saara Mustonen
Laulaja, laulunopettaja ja äänenkäytön kouluttaja. Kategoriat
All
Arkisto
September 2024
|