1. Jos ääni on maassa, älä kuiskaa vaan puhu normaalisti
Kuiskaaminen ei säästä ääntä. Päinvastoin, kannattaa puhua normaalilla äänellä ja kiinnittää huomiota tekniikkaan ja tukeen myös puhuessa. Hengitys- ja tukiharjoitukset ovat loistava keino pitää ääni kiinteänä ja vahvana. Äänilepo tietysti olisi se paras mahdollinen vaihtoehto. 2. Yritä vastustaa rykimisen tarvetta, tämä vain lisää limantuotantoa Rykiessä äänihuulien limakalvoilta irtoaa limaa, joka itsessään ei ole vaarallista. Liiallinen voimakas rykiminen voi kuitenkin ärsyttää äänihuulien limakalvoja ja lisätä limantuotantoa. Liiallisesta limasta voi päästä eroon kevyesti hyräilemällä tai esim. nielaisemalla kun nenä ja suu on suljettuna. Tämä luo alipaineen, joka imaisee ylimääräisen liman. 3. Juo vettä Näin pidät nestetasapainosi kunnossa ja limakalvot kosteina. Yleisesti ottaen juomme muutenkin aivan liian vähän vettä, joten nyt sinulla on todella hyvä syy kantaa vesipulloa mukana. 4. Höyryhengitä Höyryhengitys vie kosteutta äänihuuliin ja voit halutessasi lisätä kuumaan veteen kamomillaa tai muita yrttejä. Kokeilemalla löydät itsellesi parhaan yhdistelmän. Muista pitää höyryhengityksen jälkeen n. 30 minuuttia äänilepoa, jotta saat höyryhengityksestä kaikki tehot irti. 5. Pidä silmällä alkoholin kulutusta Alkoholi laajentaa verisuonia ja tämä voi vaikeuttaa laulamista. Kun äänihuulten limakalvojen verisuonet laajenevat, myös äänihuulet turpoavat hieman. Tämä voi hankaloittaa ylä-äänien tuottamista. 6. Pidä äänilepoa silloin kun mahdollista Kurkun kuromista kannattaa välttää myös silloinkin kun et laula tai puhu. Rentoudu, hengitä syvään ja pidä mielessä ajatus avonaisesta kurkusta sisään- ja uloshengityksen aikana, jottei kurkkua ympäröivät lihakset ala kiristämään. 7. Pue lämpimästi päälle Ei tainnut yllättää? Vähintäänkin lämpimät kengät ja kaulaliina kannattaa pitää aina mukana. Mitkä ovat sinun suosikkikeinosi pitää itsestäsi huolta tähän aikaan vuodesta?
0 Comments
1. Haluatko kehittää äänialaasi?
Äänialaasi voit kehittää valitsemalla kappaleen, joka menee matalammalta tai korkeammalta mitä yleensä laulat. Voit myös valita kappaleen, jossa lauletaan erilaisella saundilla sinulle tutulla alueelta. 2. Uusia tuulia tuttuun kappaleeseen Miltä kappale kuulostaisi jos sen laulaisi eri genressä? Tai eri sävellajissa? Entäs onko kappaleesta käännösversiota? Voisiko sen laulaa hitaammin tai nopeammin? Nämä keinot vaikuttavat mm. laulun rytmitykseen, tarinan tulkintaan, fraseeraukseen, nyanssien valintaan ja äänenvoimakkuuteen millä biisi esitetään. Loistavia tapoja tuoda vaihtelua jo tuttuun kappaleeseen. 3. Efektit haltuun Voisiko tunnetta alleviivata ornamentaation, vibraaton tai jonkun muun efektin kautta? Christina Aquileran vokaaliakrobatia tuo oman tunnistettavan leiman hänen tuotantoonsa kuten growl on osa Etta Jamesin ilmaisuvoimaa. Janis Joplinille taas distortion, kuten myös monen muun heavy-yhtyeen keulakuvalle. Esimerkiksi Architectsin solisti käyttää eri efektejä luodakseen oman tunnistettavan saundinsa. 3. Kuuntele uutta musiikkia ja kokeile jotain uutta! Lumoudu Spotifyn ja Youtuben soittolistoista ja kuuntele rohkeasti uusia artisteja ja heidän tapojaan tulkita kappaletta! Heidän tyyliään ei tarvitse kopioda nuotista nuottiin vaan tunnilla voidaan treenata yksittäisiä kohtia, joista pidät. Tätä kautta rakennat itsellesi "työkalupakkia" josta voit tarpeen tullen käyttää tiettyjä laulukikkoja ja hurmata yleisösi. Tietysti voit aina kysyä laulunopettajaltasi ideoita artisteista ja kappaleista, pyydä häntä yllättämään sinut ja ota haaste vastaan avoimin mielin. Tervetuloa laulamaan!
1. Kuinka paljon olen valmis sijoittamaan?
Erilaisia mikrofoneja löytyy todella paljon eri valmistajilta ja siksi heti alkuun on hyvä asettaa budjetti. Tämä asettaa rajat etsinnälle ja sen kautta pystyy keskittymään heti alusta alkaen olennaiseen omassa mikrofonietsinnässä. Muista, ettei kallein mikrofoni ole aina se paras omalle äänelle, eli luota itseesi ja omaan käyttökokemukseesi. Lue paljon saman hintaluokan mikkien arvosteluja sekä vertailuja ja keskustele muiden laulajien kanssa. Voit myös pyytää, että saisitko testata heidän mikkejään, sillä testaamallahan sen loppujen lopuksi tietää. 2. Miten herkän mikin haluan tai tarvitsen? Laulajalla on kaksi mikkivaihtoehtoa vastassa: kondensaattorimikki tai dynaaminen mikki. Mikkien eron voisi tiivistää muutamalle lauseelle esimerkiksi seuraavasti. Kondensaattorimikrofoni on herkkä mikki, joka nappaa äänen pienetkin nyanssit tarkasti. Tällainen mikki tarvitsee ulkoisen virtalähteen (phantom-jännite) ja se ei sovellu äänekkäille lavoille, missä rokki raikaa ja särö huutaa. Näitä käytetään yleisimmin studio-olosuhteissa tai konserteissa. Dynaaminen mikrofoni taas kestää hyvin erilaisia äänenvoimakkuuksia ja se on rakenteeltaan kestävä mikki, jonka kanssa voi huoletta liikkua lavalla. Dynaaminen mikki onkin luonteva ja yleinen valinta keikoille, koska se ei nappaa ympäriltä muiden soittimien ääniä tai yleisön ääniä. Jotkut mikrofonit tuo esille enemmän kirkkautta saundissa ja jotkut taas tummentaa. Kannattaa siis miettiä haluaako millaisia ominaisuuksia mikrofonilta täydentämään omaa ääntä. 3. Miten haluan käyttää mikrofonia? Mikrofonissa on paljon teknisiä ominaisuuksia, joita on hyvä ottaa huomioon. Näitä ovat mm. mikin suuntakuvio (määrittelee mistä kaikkialta mikki poimii ääntä) ja taajuusvaste (korostaako mikrofoni jotain taajuuksia). Käytännön asioita, mitä laulaja haluaa miettiä esiintymiseen liittyen voisivat olla:
Testaamalla selviää saundi Loppupeleissä mikä sopii yhdelle ei välttämättä ole paras toiselle. Arvosteluja ja vertailuja voi selailla loputtomiin, mutta parhaiten se yhteensopivuus päästään tarkistamaan paikan testaamalla. Itse käytän eri tilanteissa erilaisilla ominaisuuksilla olevia mikrofoneja ja mm. lavan äänenvoimakkuus, tila. ja musiikkityyli määrittelevät paljon mikrofonin valintaa ennen keikkaa. Tunnettuja merkkejä dynaamisista mikeistä ovat esimerkiksi AKG, Audix, Beyerdynamic, ElectroVoice, Shure ja Sennheiser. Eli vaihtoehtoja löytyy rutkasti. Mikä on sinun suosikkimikrofonisi vai onko osto vasta edessä?
Tunne kappaleen sanat, melodia ja rakenne
Yleisesti ottaen kappaleen sanat, melodia ja rakenne kannattaa opetella ulkoa ennen kuin voit aloittaa imrovisointiharjoitukset. Jos mahdollista, tämän jälkeen on hyvä käydä kappaleen sointuja läpi ja lähteä vaikka pianon tai kitaran avulla testaamaan, mitkä äänet sopivat soinnun kanssa hyvin yhteen. Jos et osaa soittaa mitään instrumenttia, se ei ole este improvisaation kehittämiselle. Voit ladata esimerkiksi iReal Pro -ohjelman ipadille tai tietokoneellesi, luoda uuden kappaleen ja lisätä soinnut sinne. Voit pyytää tähän apua mm. laulunopettajaltasi tai vaikka ystävältäsi. Tällä ohjelmalla voit hidastaa tai nopeuttaa tempoa, valita erilaisia genrejä tai vaihtaa sävellajia. Aloita pienestä Alkuun voi olla järkevää valita yksi tai kaksi fraasia, joiden kanssa improvisaatiota lähtee harjoittelemaan. Tai vaikka osaa fraasista. Tässä sinulle kolme tapaa harjoitella imrovisaatiota valitsemallesi fraasille:
Miltä kuulostaisi jos... kappaleesi laulaisi vaikka Christina Aguilera, Tarja Turunen tai Ella Fitzgerald? Tai entä jos sen laulaisi Whitney Houston, Tori Kelly tai Hayley Williams Paramoresta? Eläydy rooliin ja katso tuoko se mukanaan muutoksia tulkintaan, rytmitykseen, fraseeraukseen tai melodiaan. Tämän jälkeen vaan toistoa peliin! Suosittelen nauhoittamaan kaikki sessiot, sillä harvoin muistaa tarkalleen mitä tuli laulettua. Luonnollisesti tämä on pintaraapaisu improvisaation saloihin, mutta toimii vallan mainiosti hyvänä lähtökohtana. Hauskoja improvisaatiohetkiä!
1. Vesipiippu Vesipiipusta tuleva lämmin vesihöyry lievittää nielun ja kurkun ärtyneisyyttä sekä se sopii hyvin myös osaksi äänenhuoltoa. Vesipiippuun luottavat mm. laulajat, puhetyöläiset sekä flunssaa potevat. Vesipiippu on kokonsa vuoksi helposti mukana kuljetettavissa ja se on tehty kestävästä muovista, joten sen voi surutta pakata mukaan laukkuun. Vesipiipun toimintaperiaate on yksinkertainen: kaada suolaliuosta/vettä vesipiippuun ja ime vesihöyryä piipusta kosteuttamaan limakalvoja. Tarkista suolaliuoksen annostelu käyttöohjeesta. Tehoja hoitoon saat pitämällä piippua kuumassa vesihauteessa, kun suolavesi/vesi on jo piipussa. Käytön aikana hengitä sisään vesipiipun läpi suun kautta ja hengitä ulos nenän kautta. Vesipiipun voit ostaa apteekista.
3. Sarvikuono eli nenäkannu Nenänhuuhtelukannun käyttö auttaa poistamaan epäpuhtauksia nenän limakalvoilta ja samalla se myös kosteuttaa kuivia limakalvoja. Nenähuuhtelu on oiva apu myös allergioiden hoitoon. Nenäkannun käyttö on yksinkertaista:
4. Syö ravitsevasti On olemassa paljon luonnonmukaisia tapoja lähteä kitkemään flunssaa. Varmasti tunnetuimpia ovat hunaja ja inkivääri sekä suomalaiset superruuat kuten valkosipuli ja mustikat. Luontaisesti c-vitamiinia, luonnon omaa antioksidanttia saa mm. kasviksista ja hedelmistä. 5. Lepo Ei varmaankaan tullut yllätyksenä? Tärkeintä mitä voit itsellesi tehdä on levätä ja tarvittaessa pitää täyttä äänilepoa. BONUS: CVT:n ääniensiapu Jos sinulla on tärkeä esiintyminen tai keikka tulossa ja ääni on maassa voi complete vocal techniquen tarjoama ääniensiapuohjelma olla vaihtoehto. Ennen tätä sinun tulee kuitenkin käydä lääkärissä ja lääkärin täytyy antaa sinulle lupa laulaa ja lähteä keikalle. Yleensä näissä tapauksissa esimerkiksi jännitys voi saada aikaan sen, että lihakset jännittyy ja siksi kurkkua alkaa kuristamaan ja ääni käheytyy. Näissä tapauksissa voit ottaa yhteyttä Complete Vocal Technique sertifioituun laulunopettajaan ja hänen avullaan kuntouttaa äänen takaisin käyttökuntoon CVT:n hätäapuohjelmalla. Tsemppiä flunssakauteen ja pysytään terveenä! |
Saara Mustonen
Laulaja, laulunopettaja ja äänenkäytön kouluttaja. Kategoriat
All
Arkisto
September 2024
|